Senioren Journaal

Seniorenjournaal, Westeinde 167,

2512 GX Den Haag, tel:070-356 99 70

Het Seniorenjournaal maakt programma's

van eenhalf uur. Met aandacht voor

onderwerpen welke ouderen aangaan of boeien.

 

Dit programma is te zien iedere zondagmiddag tussen 15.30 en 16.00 uur.

 

Een herhaling kunt u zien op maandagmiddag van 15.30 en 16.00 uur

Varend Corso

Op 2 augustus bezocht ons reporter Pieter Sekeris, de 16de Varend Corso in het Westland. En maakte daarvan een verslag geniet u van Varend Corso 2013. Tijden het Corso maakten we opnamen vanaf een bootje beschikbaar gesteld door de organisatie van Varend Corso 2013

 

 

 

 

 

 

Wereld wijde rokken

Opname gemaakt tijdens ''Pareltjes dag '' Laak kwartier 2010.

 

Het over een kunstenares die met naald en draad gekleurde lapjes als zakken op wijde rokken naait en waarin een ieder symbolisch zijn of haar verhaal in kwijt kan.

 

 

 

 

 

Royal Class, vorstelijk reizen

Ruim 150.000 bezoekers bezochten de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ in Het Spoorwegmuseum. Tijdens de tentoonstelling waren in totaal twaalf koninklijke treinen te zien. De rijtuigen zijn inmiddels weer terug naar de bruikleengevers. Zondag 5 september was de laatste dag van de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’. De tentoonstelling werd op 14 april feestelijk geopend in bijzijn van koningin Beatrix. Voor het eerst in de historie waren twaalf koninklijke rijtuigen van vorstenhuizen uit heel Europa in één tentoonstelling te bezichtigen.

 

 

Een bezoek aan het: Haags Filmatelier

De liefde voor en kennis van film en geschiedenis vormen de rode draad die alle werkzaamheden binnen Film Atelier Den Haag verbindt. Het Atelier biedt een combinatie van kennis en praktijk, van denken en doen: research voor documentaires, werken met celluloid filmcollecties, research en redactie van (vaak historische) websites, workshops op het gebied van filmrestauratie en -conservering, lezingen over filmhistorische onderwerpen. Film Atelier Den Haag wordt gerund door Elisa Mutsaers. Zij is historica en specialiseerde zich op het gebied van research voor documentaires en filmconservering.

 

 

Burgemeesters koken voor bewoners

Burgemeesters van Den Haag en Rotterdam, Jozias van Aartsen en Ahmed Aboutaleb, het avondeten op steunpunt de Haagsche Bluf. Dit initiatief vond plaats in het kader van het vrijwilligersproject WorkMate: een Rotterdams initiatief uit 2005 dat in 2011 naar Den Haag is overgewaaid. Het was een bijzonder geslaagd bezoek waarbij door beide burgemeesters benadrukten hoe prettig en zinvol het is om als vrijwiliger iets voor anderen te kunnen betekenen. Ze gaven aan zich in de toekomst zeker nog eens beschikbaar te stellen voor een WorkMate-project en zij zullen ook hun ambtenaren stimuleren om als vrijwilliger voor WorkMate aan de slag te gaan.

 

 

Varend Corso

Op vrijdag 3 augustus bezocht ons reporter Pieter Sekeris, de 15de Varend Corso in het Westland. En maakte daarvan een verslag geniet u van Varend Corso 2012. Tijden het Corso maakten we opnamen vanaf een bootje beschikbaar gesteld door de organisatie van Varend Corso 2012

 

Watertoren Scheveningen

In de duinen bij Scheveningen, ter hoogte van de Pompstationsweg, staat een oude watertoren. De toren is in 1874 gebouwd voor het winnen van drinkwater uit de duinen. Toen ontdekt werd dat duinen water filteren, zijn meteen alle plannen voor de aanleg van wegen en huizen stop gezet. Hierdoor zijn de duinen goed behouden gebleven.Toch heeft waterwinning het duingebied ook veranderd. Voor het inlaten van rivierwater kwamen infiltratieplassen in de duinen. Deze moesten uitdroging van de duinen voorkomen.

Het rivierwater bevatte echter voedingsstoffen waardoor de plantengroei enorm toenam. Plassen groeiden snel dicht met riet en de oorspronkelijke planten verdwenen.

 

 

Glaskunst

Na jaren als econoom werkzaam te zijn geweest kwam Irene van der Does de Bye in aanraking met glas. Begon met glas-in-lood en glas-in-koperfolie (tiffany). Al gauw raakte Irene in de ban van glasfusing, het versmelten en vervormen van glas in de gesloten glasoven. De eindeloze mogelijkheden om glas te verwerken tot schalen, objecten en sieraden: wat een weelde, wat een vrijheid!

In 2002 heeft Irene het Atelier Vetro Colorito opgericht. In het atelier geeft zij les. Voert opdrachten uit en exposeer haar eigen werk.

 

 

Laatste dagen van een rietvlechterij

J.F. Wigleven Stoelenmatterij en Rietvlechterij is een bedrijf dat al drie generaties lang (Sinds 1920) in haar eigen werkplaats het ambachtelijke beroep uitoefent. Tot op heden zijn zij een van de weinigen bedrijven die alles in eigen werkplaats, met originele materialen maakt. Zowel voor het vlechten van Engels vlechtwerk als voor de biezenstoelen kunt u bij ons terecht. Ook kunt u in het gezellige winkeltje rondsnuffelen tussen rieten manden, stoelen, wasmanden, tafels, enz. Tevens kunt u rieten manden e.d. door ons op maat laten vlechten. Na vele jaren werk de hoogste tijd om wat anders te gaan doen...

 

 

Klein maar Dapper

Ons reportersduo Pieter en Dennis bezochten een repetitieavond van Klein Maar Dapper aan de Lange Lombardstraat 38 en genoten van de muziek en de kameraadschap welke er heerst tijdens het samen zijn van de bijna 100 jarige fanfare van Den Haag. De voorzitter van KMD Jan Staallekker vertelde met trots over zijn fanfare. In de repo zijn ook orginele filmbeelden(met dank aan het Haags Gemeente Archief) van een bijeenkomst voor het zoveel jarige bestaan van de volkstuinen in Den Haag 1939 gebruikt

 

Open dag Baracuda

Op zondag organiseerde onderwatersportvereniging Baracuda een open dag voor mensen die interesse hebben om lid te worden van de vereniging en/of een duikbrevet willen halen. De dag begon om 17.00 uur met een informatiebijeenkomst, waarna in het zwembad onder deskundige leiding een proefduik kon worden gemaakt. Baracuda heeft een eigen clubhuis "De Bunker" aan de Van Vredenburchweg 174 A, in het Overvoorde-bos, op de grens van Rijswijk en Den Haag. Zij verzorgt voor haar leden opleidingen tot het behalen van verschillende duikbrevetten die worden gegeven door ervaren gediplomeerde instructeurs.

 

Workshop Systema voor mensen met een visuele beperking

Op onze reporter bezochteen bijzondere les van Systema. In samenwerking met Koninklijke Visio Nederland en Maxim Pipotja werd een workshop gegeven aan mensen met een visuele beperking. Centraal stond het valbreken, meebewegen met de energie van je tegenstander en het vrijkomen uit verwurgingen. Vanwege het unieke karakter van deze workshop, werden de instructies kleinschalig gehouden. Dit resulteerde in een geweldige ervaring voor de deelnemers als instructeurs. Na de uitleg was er bijna geen verschil te merken tussen blinde deelnemers en mensen zonder visuele beperking.

 

 

Jeugd maakt theater

Het Jazz Theater is een aantal jaren geleden opgericht door Debbie van Neijhof. Het is ontstaan omdat Debbie, die op dat moment bij meerdere dansscholen lesgaf steeds vaker geconfronteerd werd met verdrietige kinderen. Kinderen die, ja zelfs bij de gewone huis, tuin en keuken dansverenigingen auditie moesten doen om mee te mogen doen. Kinderen die niets liever doen dan dansen en performen maar door tal van redenen buiten werden gesloten.

 

 

 

 

 

Een speciale bijdrage van onze tramliefhebbers..

Op de open dag van de tentoonstelling "Retourtje Leiden was een van onze reporters aanwezig en maakte deze nog al klassieke reportage

 

 

 

 

 

 

 

 

Emma'shof.

Twee van onze vaste tuinliefhebbers, bezochten de door buurtbewoners gecreëerde stadstuin waar bloemen bloeien en de kruiden je vragen om geplukt te worden... een wandeling door het Emma'shof..